Skattejämkning

Skattejämkning är ett sätt att betala en mer korrekt summa i skatt från början.

Skattejämkning gör att du minskar risken för överraskningar.

Den skatt som man betalar på sin inkomst varje månad är preliminär. Det betyder att den nettolön som man får kan vara mindre pengar än det som man egentligen borde få ut, eller tvärtom, att man får mer pengar än vad man borde. Då man deklarerar så tar man upp saker som räntekostnader för att på så vis få tillbaka pengar på skatten som man har betalat under årets gång. Om man inte har betalat tillräckligt mycket skatt så kommer man istället att få restskatt, men det finns ett sätt att undvika det där med att få tillbaka en massa pengar på skatten, eller att få betala restskatt, och det är skattejämkning.

Med skattejämkning så menar man att man begär så kallad jämkning av preliminärskatten som man betalar under året som leder upp till deklarationen. Man ansöker om jämkning hos Skatteverket och det är också de som ger beslut om jämkningen. Det här beslutet ska du ge till din arbetsgivare som då kan justera den preliminära skatt som dras på din bruttolön. Det finns blanketter på Skatteverkets hemsida, dessa kan man fylla i och skicka in för att sedan vänta på beslut.

Vad ska man tala om för Skatteverket?

Om man vill ansöka om jämkning för att betala mindre i skatt så behöver man tala om för Skatteverket vad som ligger till grund för jämkningen. För de allra flesta så handlar det om att man vill dra av utgiftsräntor som man kan ha till exempel för bolån. Istället för att vänta tills deklarationen så ser man med skattejämkning till att få tillbaka pengar på skatten under årets gång. Det gäller att kunna visa för Skatteverket hur mycket man betalar i ränta så de här siffrorna ska man skicka in. Räntesatsen som man betalar kan man se på låneavier och det är förstås mycket viktigt att man anger rätt siffror.

Varför ska man göra skattejämkning?

Med jämkningen så är det rent praktiskt så att man ber Skatteverket om att ta hänsyn till alla faktorer från start. Skattejämkningen kan skilja sig från år till år och den största anledningen till att man utför jämkning är att man vill slippa överraskningar. Då man till exempel ser att det kommer att bli restskatt så är det bättre att betala in de extra pengarna månad för månad istället för att få ett större belopp som en överraskning i slutet av året. När det är så att man ska betala mer i skatt så räcker det att man talar om detta för sitt lönekontor, men när det är så att man vill få en minskad skatt på grund av att man kanske har stora lån så kräver detta ett beslut av Skatteverket så då måste man ansöka om detta via deras blanketter för skattejämkning.