Nettolön

Nettolönen är beroende av hur mycket skatt du betalar

Nettolönen ska räcka till alla dina utgifter.

När man får lön utbetalad så kommer skatt att dras på pengarna. Det här är något som sker automatiskt efter det att ens arbetsgivare har sett till att rätt A-skatt-information har registrerats. I de flesta fall så ser man inte ens själv sin egen A-skattsedel om det inte är så att ens arbetsgivare betalar fel skattesats varpå den korrekta informationen skickas till den anställde i form av en A-skattsedel. Den lön som man får angiven som lön för jobbet kallas för bruttolön och den lön som man sedan får utbetalad efter det att skatter har dragits av kallas för nettolön. Det här är i praktiken de pengar som man kommer att ha kvar. Förutom skatterna som dras på bruttolönen så kommer arbetsgivaren även att ta hand om arbetsgivaravgifter som är med och finansierar viktiga tryggheter som föräldrapeng, sjukpeng, A-kassa och mer.

Hur räknar man ut sin nettolön?

För att räkna ut sin nettolön så ska man först och främst ta en titt på aktuell skattetabell för ens hemort. När man vet vilken skattesats som gäller för den bruttolön som man får så är det rätt enkelt att dra av denna och se vad som blir kvar. Beroende på lönens storlek så kommer man att betala mer eller mindre i skatt och sedan så kan det förstås vara så att man även betalar avgifter som kyrkoavgiften men det är frivilligt. Numera så kan man enkelt använda sig av formulär på nätet där man knappar in hemort, summa man får innan skatt och andra saker som ålder för att sedan få ett snabbt svar om hur mycket man kommer att ha kvar efter alla avdrag. Det här är inte alltid ett exakt sätt att ta reda på vad man kommer att ha i plånboken efter skatt för det finns annat som påverkar hur mycket pengar man kan få ut på sin lön.

Större nettolön

Det är ju inte bara det där med skatt och avgifter som påverkar hur mycket pengar man får i nettolön. Vissa jobb kan kräva att man reser utomlands och övernattar och då har man rätt till det som kallas för traktamenten. Det här är pengar som upp till en viss summa är skattefria och som kommer att läggas till nettolönen. Med traktamenten så kan nettolönen alltså bli större. Skatten som man betalar kan man i vissa fall få tillbaka pengar på. Det är viktigt att se på sin deklaration och att få hjälp med att förstå hur man kan ha rätt till att få tillbaka pengar på skatten på grund av utgifter som den ränta som man betalar på ett bolån. Som arbetstagare så är det viktigt att inte bara se på bruttolönen för att avgöra om lönen kommer att vara attraktiv eller inte. Man måste göra ett överslag och ta reda på vad nettolönen blir, både per månad och efter möjligt skatteavdrag. När man gör detta så kommer man att få en bättre uppfattning om hur mycket man kommer att tjäna på jobbet.