Skatt på ränteinkomst
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Läs mer >
Ränteinkomster beskattas i Sverige som en del av kapitalinkomsterna. För privatpersoner gäller en fast skattesats, medan företag har särskilda regler beroende på företagsform och bokföringsmetod. Hur inkomsten hanteras påverkar i sin tur den effektiva beskattningen. För att undvika misstag är det viktigt att förstå vad som klassas som ränteinkomst, hur beskattningen går till och vad man som individ eller företag bör tänka på.
Alla ränteintäkter beskattas som kapitalinkomst i Sverige. Den aktuella skattesatsen för privatpersoner är 30 procent. Det innebär att om du får 1 000 kronor i ränta från ett sparkonto, ska 300 kronor betalas i skatt. Ränteinkomsten är ofta redan förtryckt i deklarationen om den kommer från svenska banker. I vissa fall kan ränteinkomsten även ligga till grund för andra skatter, exempelvis om den utgör del av ett större kapitalflöde.
Ränteinkomst omfattar alla typer av inkomster som uppkommer genom utlåning av pengar eller avkastning på sparande. Det inkluderar exempelvis:
Det spelar ingen roll om räntan betalats ut kontant eller återinvesterats, den ska ändå tas upp till beskattning det år den intjänades.
Ränteinkomster från svenska banker och institut är oftast förifyllda i deklarationen. Men inkomster från utländska banker, privat utlåning eller crowdlendingplattformar måste du själv deklarera. Det görs under avsnittet kapitalinkomster. Missar du att deklarera dessa kan det leda till skattetillägg eller andra sanktioner. Se till att spara all dokumentation – som kontoutdrag och årsbesked – som styrker inkomsterna.
För att deklarera manuellt behöver du:
Det finns vissa möjligheter att göra avdrag för ränteutgifter som kan minska den totala kapitalinkomsten. Det gäller t.ex. räntekostnader på lån. Dessa avdrag redovisas under kapitalutgifter.
Några grundläggande regler:
För ränteinkomster finns däremot sällan några direkta undantag, men vissa investeringstyper som ett investeringssparkonto (ISK) beskattas på annat sätt än direkt ränta.
För korrekt skattehantering är det avgörande att:
En vanlig fälla är att tro att crowdlendingplattformar alltid rapporterar till Skatteverket. Det är ditt eget ansvar att granska om något saknas. Det kan också vara klokt att föra ett eget register över alla ränteinkomster under året.
Företag beskattar ränteinkomster som en del av det ordinarie resultatet. Det innebär att ränteintäkter behandlas som intäkter i bokföringen och därmed påverkar resultatet och bolagsskatten. Hur detta hanteras varierar beroende på företagsform och redovisningsprinciper. Avdrag för räntekostnader hanteras annorlunda för företag och kan påverka det skattemässiga resultatet.
I en enskild firma beskattas överskottet inklusive ränteinkomster som inkomst av näringsverksamhet, medan ett aktiebolag betalar bolagsskatt på vinsten. Detta gör att redovisningen får särskild betydelse i respektive företagsform. Enskilda firmor behöver exempelvis tänka på egenavgifter och expansionsfond.
Ränteinkomster från utlandet är skattepliktiga i Sverige oavsett om du redan har betalat skatt i det andra landet. Du kan dock ha rätt till avräkning för utländsk skatt. Det är viktigt att växlingskurs, betalningsdatum och brutto-/nettoinnehåll redovisas korrekt. Dessa inkomster är sällan förifyllda i deklarationen och måste anmälas manuellt.